15 Φεβ 2010

ΑΠΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Ακούσαμε το τραγούδι της θάλασσας
Και δεν μπορούμε πια να κοιμηθούμε
Χρώματα πρωινά, διαλυμένα στο νερό
Πυρκαγιές δειλινών στους ώμους των γλάρων
Ανοιχτά κατώφλια στο βήμα της νύχτας
Και πάνω απ τον ύπνο της πέτρας
Το τραγούδι της θάλασσας
Να μπαίνει απ τα μικρά παράθυρα
Η θάλασσα δεν κλαίει-τραγουδάει
Δεν έχει σύνορα η καρδιά μας που αγάπησε την θάλασσα
Γιάννης Ρίτσος
Από θάλασσα

13 Φεβ 2010

ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο όρκος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Οπις 324 Πχ) όπως τον διέσωσε ο φιλόσοφος Ερατοσθένης, που ήταν ο τρίτος διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, εξεφωνήθη σε συμπόσιο μπροστά σε 9.000 αξιωματούχους και προύχοντες από κάθε φυλή : Έλληνες, Πέρσες, Αιγύπτιους, Μήδους, Φοίνικες, Ινδούς κα.



Σας εύχομαι, τώρα που τελειώνει ο πόλεμος, να είστε ευτυχισμένοι μέσα σε ειρήνη. Όλοι οι θνητοί από ΄δώ και πέρα να ζήσουν σαν ένας λαός μονιασμένος για την κοινή προκοπή, να έχετε την οικουμένη για πατρίδα σας με νόμους κοινούς, όπου θα κυβερνούν οι άριστοι ανεξάρτητα από την φυλή.Δε χωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενόμυαλοι, σε Έλληνες και βαρβάρους. Δε με ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν. Τους καταμερίζω με μοναδικό κριτήριο την αρετή. Για μένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο.

Αν ποτέ παρουσιασθούν διαφορές, δε θα καταφύγετε στα όπλα, παρά θα τις λύσετε ειρηνικά. Στην ανάγκη θα σταθώ διαιτητής σας.

Τον Θεό δεν πρέπει να τον έχετε σαν αυταρχικό κυβερνήτη, αλλά σαν κοινό πατέρα όλων, ώστε η διαγωγή σας να μοιάζει με τη ζωή που κάνουν τα αδέρφια μέσα στην οικογένεια.

Απ΄τη μεριά μου όλους σας θεωρώ ίσους, λευκούς και μελαμψούς, και θα ΄θελα να μην αισθάνεστε μόνο σαν υπήκοοι της κοινοπολιτείας μου, αλλά να νιώθετε όλοι σαν μέτοχοι και συνέταιροι.

Όσο περνά απ΄το χέρι μου θα προσπαθήσω να γίνουν πραγματικότητα αυτά που υπόσχομαι. Αυτό τον όρκο που δώσαμε απόψε με σπονδές κρατήστε τον σαν σύμβολό αγάπης.


Αρριανού, Αλεξάνδρου Ανάβασις, βιβλίο Ζ΄
Πλουτάρχου, Ηθικά περί Αλεξάνδρου τύχης ή αρετής Α΄